ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

       ΝΑΟΔΟΜΙΑ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, στις 22-02-2023 επισκέφθηκε το σχολείο μας, ύστερα από σχετική πρόσκληση, η κ.Αλεξίου Μαργαρίτα, Αρχιτέκτονας Μηχανικός Ε.Μ.Π –Msc Προστασία Μνημείων Ε.Μ.Π-Υποψήφια Διδάκτορας Ε.Μ.Π.

Οι μαθητές των τμημάτων Α1,Α4,Β4,Γ1 γνώρισαν την αρχιτεκτονική την ναών καθώς και την σπουδαιότητα της συντήρησης και ανάδειξης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών και μνημείων.

Βασική επιδίωξη ήταν η κατανόηση από τους μαθητές ότι Θεολογία και τέχνη συμπορεύονται εξ αρχής αλληλένδετες μέσα στην Εκκλησία.

Ο σχεδιασμός ενός Ορθόδοξου Ναού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πέρα από την ικανότητα, τις γνώσεις και το ταλέντο του αρχιτέκτονα, απαιτεί και γνώση της ιστορίας της Ορθόδοξης Ναοδομίας, της Λατρείας και της θεολογίας της Εκκλησίας και κυρίως εκκλησιαστικό βίωμα. Το τελευταίο είναι αυτό που θα υπαγορεύσει στον αρχιτέκτονα τα όρια της ατομικότητάς του και θα αναδείξει το έργο του σύγχρονο και ταυτόχρονα διαχρονικό, μνημείο της Εκκλησίας.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αφορούν στην προστασία, συντήρηση και αναστήλωση μνημείων τα οποία είναι πολλά και πολύπλοκα. Μνημεία που μετρούν χρόνια ζωής στην ελληνική γη έρχονται αντιμέτωπα με τη φθορά του χρόνου, έχουν την ανάγκη να τα αγγίξει κάποιος με αγάπη, φροντίδα, και σεβασμό στο έργο του αρχικού δημιουργού».

Οι μαθητές κατανόησαν την αναγκαιότητα της συνεργασίας και αλληλοσυμπλήρωσης μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικές ειδικότητες καθώς και την σπουδαιότητα της διατήρησης της ακεραιότητας και της αυθεντικότητας ενός Μνημείου και στη συνέχεια της παράδοσης του στις μελλοντικές γενιές.