Επίσκεψη στην Εθνική Τράπεζα

Στις 14/12/2022 οι μαθητές των δύο τμημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ Λυκείου του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, που στεγάζεται στο Μέγαρο Διομήδους, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2002».

s7i04wff6619s8ccx20230109185823 stp6pdhr8s927n6sn20230109185823

 

​Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στην ομώνυμη έκθεση του ΙΑ/ΕΤΕ, η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να ανακαλεί στη μνήμη και να ζωντανεύει σημαντικές περιόδους της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους, ενώ παράλληλα παρέχει πολλές πληροφορίες: ιστορικές, δημοσιονομικές, οικονομικές καθώς και σχετικές με τις εικαστικές και συλλεκτικές τάσεις, τις κατασκευαστικές τεχνικές, την κιβδηλία αλλά και την ιδεολογία της κάθε εποχής, όπως έχει αποτυπωθεί πάνω στα τραπεζογραμμάτια.

Αρχικά, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου έγινε μια γενική παρουσίαση, πάντα με τη μορφή ερωταποκρίσεων και με παράλληλη προβολή εικόνων, της ιστορίας του χρήματος (από τον αντιπραγματισμό στο νόμισμα και από το ιπτάμενο χρήμα των Κινέζων του 10ου αι. μ.Χ. στα σύγχρονα χαρτονομίσματα). Δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή του χαρτονομίσματος, παρουσιάστηκαν σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος και έγιναν αναφορές στα θέματα που επιλέχθηκαν να απεικονίζονται.

Ακολούθησε περιήγηση στο χώρο της έκθεσης με επιλεγμένες διαδρομές και σταθμούς, όπου επεξηγήθηκαν συγκεκριμένα εκθέματα σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών και την ύλη της ιστορίας που διδάσκονται. Έπειτα από την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής περιήγησης οι μαθητές κλήθηκαν μέσα από ερωτηματολόγια να εξερευνήσουν την έκθεση. Στόχος ήταν να παρατηρήσουν τα εκθέματα και να εστιάσουν περισσότερο σε αυτό που τους ενδιέφερε. Οι δραστηριότητες εκτελέστηκαν ομαδικά.

Οι μαθητές, στη συνέχεια, απάντησαν σε συνδυαστικές ερωτήσεις που απαιτούσαν την ενεργοποίησή τους και την άσκηση της παρατηρητικότητάς τους, έλυσαν ένα κρυπτόλεξο και μια ακροστιχίδα με λέξεις που κρύβονταν στα χαρτονομίσματα.

Στο πλαίσιο συνεργασίας του Ιστορικού Αρχείου με τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού εκδόθηκε το εκπαιδευτικό εργαλείο με τίτλο Ανακαλύπτοντας την ιστορία μέσα από τις πηγές. Με αφορμή ένα μνημείο και ένα χαρτονόμισμα, το οποίο παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η επίσκεψη αποτέλεσε πραγματικά μια μοναδική εμπειρία και έγινε αφορμή για τον εμπλουτισμό των γνώσεων των μαθητών σχετικά με την ιστορία του χαρτονομίσματος και την αρχειακή ιστορική έρευνα.