Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

theatre

Οι δρόμοι του θεάτρου και της δημιουργικής γραφής είναι παράλληλοι και μπορούν να συμπορευτούν στον χώρο της εκπαίδευσης. Είναι δύο μορφές τέχνης, που αλληλοεπιδρούν, συμπληρώνοντας η μία την άλλη. Οι πειραματισμοί που κάνουν οι μαθητές/τριες στο θέατρο μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργική γραφή, ενώ τα δημιουργικά κείμενα μπορούν να δραματοποιηθούν. Το θέατρο μπορεί να γίνει κείμενο και το γραπτό μπορεί να γίνει το αφηγηματικό κείμενο του θεάτρου.

Το πρόγραμμα στοχεύει σε μια πρώτη εισαγωγή στις αρχές του επινοημένου θεάτρου (devised theater), δηλαδή στη συγγραφή σεναρίου από τους μαθητές και τις μαθήτριες για μια θεατρική παράσταση, δίνοντας τους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν θεωρητικά εργαλεία από το χώρο της δραματουργίας και της δημιουργικής γραφής.

Έτσι, καταδεικνύεται ότι η δημιουργική γραφή δεν είναι μόνο φιλολογικό αντικείμενο. Είναι εκπαιδευτικό εργαλείο, που μπορεί να αποδειχθεί πρόσφορο για τη διδασκαλία πολλών και διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων και συμβάλλει στη βελτίωση της αναγνωστικής ικανότητας και της γραπτής έκφρασης των μαθητών καθώς και της δημιουργικής φαντασίας.